Reint vann etter 50 år!

Juleaften 2019 var ulikt nåke aent eg har opplevd. Etter å ha tilbragt mesteparten av dagen bakpå et lasteplan og i ein båt fra Guadalcanal til Malaita kom vi fram til Auki, den største byen i Malaita. Siden det var juleaften var det ikkje transportmidler fram til målet vårt i Nord Malaita før 2. juledag. Vi måtte søke husrom for to netter, og heldigvis var det rom i herberget. Vi flytta inn i kirkens «Rest House» i landsbyen Ambu og tok del i juleprogrammet for kirken. Lovsang fra 8 på kvelden til over midnatt er måten de feirer juleaften på her i landet. Når midnatt kom feira de med å skyte opp fyrverkeri – for første gang i denne landsbyen!

Ambu er ein relativt moderne landsby, rett utenfor Auki. Her har de for det meste «moderne» hus (dvs. bygd i tre), og de har alle tilgang på strøm (om de har råd til det). Byen med marked og alt man kan trenge er i gåavstand, de har veier og biler, og sjøen er nærmeste nabo. Men til tross for et moderne utseende og beleilig lokasjon har de hatt et stort problem i lange tider – de har ikkje hatt tilgang på reint vann.

De har prøvd før…

I over 50 år har de forsøkt forskjellige tilnærmingsmåter på vannproblemet. Fleire ganger har forskjellige organisasjoner og myndighetene forsøkt å fikse vann til landsbyen, men kvar gang har det gått gale. Først i 2019 fant de ein løysning på problemet, og YWAM hadde ein stor rolle å spille. Vi kom til Ambu på tampen av året, når arbeidet allerede var ferdig, men vi fekk se alt og høre historien bak. I tillegg blei vi mottatt som æresgjester, mye pga det arbeidet tidligere YWAM team allerede har gjort.

Det tradisjonelle problemet i Ambu – og i mange tilfeller av samfunnsutvikling gjennom Salomonøyene – er landrettigheter og kompensasjon. Når det kommer utvikling som krysser dine landegrenser har du rett på kompensasjon, og avhengig av størrelsen på organisasjonen kan du kreve større summer. YWAM er ein organisasjon men vi har ingen penger, så her kreves det ein ny tilnærmingsmåte.

Alle må være innvolvert

Den store forskjellen YWAM gjorde var å innvolvere heile samfunnet i prosjektet fra begynnelsen av. Vi ville ikkje begynne arbeidet før de hadde etablert ein arbeidsgruppe, oppnådd forståelse fra landsbyrådet og blitt enige om å ta ein stor del av arbeidet sjøl. For at dette skulle fungere trengte vi eierskap fra heile landsbyen, det betyr at heile landsbyen må investere – både fysisk og i planleggingsfasen.

Etter ein felles forståelse var oppnådd og alle landeierne hadde blitt enige om å gjøre dette uten kompensasjon for landsbyens beste, kunne arbeidet begynne. YWAM sendte et lite team for å lede arbeidet og for å gi teknisk kompetanse, men mesteparten av arbeidet blei gjort av de lokale. De bora ein ny vannbrønn i et område ingen trodde det kunne fungere, og etter å ha funne ein god vannkilde begynte motivasjonen å stige! De satte igang med å bygge ein 10,000 liter sement vanntank og legge vannledninger inn til heile landsbyen. Med offentlige kraner på strategiske steder kan alle få tilgang på reint vann. Landsbyen er ansvarlig for vedlikehold sjøl og siden alle har bidratt til arbeidet fungerer vannsystemet ennå.

Og det er ikkje alt!

Det beste er at arbeidet slutter ikkje her! Etter et så stort prosjekt var suksess har landsbyen fått sjøltillit og ein hunger for videre utvikling. Når vi reiste heim fra Malaita i begynnelsen av januar bodde vi i Ambu ein natt igjen. Då fekk eg snakke meir med folk i landsbyen og de delte at de skulle til å sette i gang med fase 2 av vannprosjektet heilt på egen hånd, og at de ønska å begynne å forbedre sanitærforholdene i landsbyen. Istedet for å ha de tradisjonelle husene over mangrovene og la sjøen fungere som kloakkanlegg ønsker de å bygge septiktanker og ta bedre vare på nærmiljøet sitt.

Transformativ samfunnsutvikling

Dette er et godt eksempel på transformativ samfunnsutvikling. Isteden for å komme inn fra utsiden med store planer og la penger fikse problemer, handler det om lokalt samarbeid og eierskap. Når folk oppdager at de er gode nok til å gjøre ting sjøl kan utvikling starte spontant og multipliseres. Eg er utrolig glad for å se kordan YWAM Salomon er innvolvert i denne typen utvikling og eg er spent på fortsettelsen og rollen eg kan spille i både reint vann og transformativ utvikling!

Neste uke reiser vi tilbake til Malaita og til området sør for Ambu. Vi skal igangsette to nye vannprosjekter i Langa Langa Lagunen, og vårt oppdrag blir å etablere kontakt med landsbyrådet og kirkene der. Vi håper å kunne informere om transformativ utvikling og få etablert prosjektgrupper for arbeidet fremover.

English EN Norwegian NO